August 3, 2009

kisah tentang pelayaran ke dunia maya mencari barang tapi melencong ke dunia pekerjaan mencari kerja.


apa punya tajuk nih?

aku tengah mencari2 handbag, tudung yang cantik secara online sambil berblogging. mau beli barang konon, pitisnya ada ke? hihi.. xde laa nak membeli sangat, saje nak survey latest fashion. kalu berpatutan baru beli. mana bley boros2 kan, amalan syaitan tuuu..

bosan jugak duduk rumah je. atok aku dah pesan suruh lap tingkap rumah dia. *nanti ye tok, olin kumpul tenaga dulu*. bukan apa, tingkapnya banyaaaak... (alasan je tu, sebenarnya malas..hahaha) sok kot baru aku lapkan tingkap2 tuh. arini sibuk sket, tadi baru lepas gi hantar kain kat kedai jahit untuk raya nanti. alah, kain2 yang aku tunjuk dalam entry semalam. plus 1 kain untuk buat kebaya. kain tu mak aku punya tapi dia xnak pulak, so dia tolak kat aku. hmm.. aku tadah tangan je.. hehe..

raya lepas aku jahit sendiri baju raya aku. tapi baju kurung je laa.. hihi.. raya kali nih aku tempah jahit, sebab kebaya dan kurung moden aku xreti nak jahit. blajor lum khatam. nyonya kedai tu tadi siap cakap "wah, raya sakan la you nanti!" bila tengok kain corak pelangi aku. aku sengih2 je macam kerang wangi. pahtu dia ukur2 badan. (aku agak aku dah naik berat sket laa.. hehe). sambil2 ukur badan tu ada sorang makcik datang nak hantar kain jugak.

"wah, tingginya adik nih. dah keja lum?"

"lum kak. tengah mintak. hehe.."

"mintak keja polis lah. kompem dapat."

"mintak tu memang boleh kak, tapi bukan senang jugak nak masuk polis. ada ujian2 jugak.."

"alah, kalu adik yang mintak, diorang tengok je diorang dah bagi masuk keja. sijil ada, tinggi pulak tu (merujuk kepada ketinggian aku, bukan ketinggian taraf sijil), apa lagi? ohh.. cuma kena gi kursus la ntah bape bulan. pahtu dah kompem dapat keja."

aku sengih je.. xkata pape.. dalam hati, untung jadi orang tinggi ek. hehe.. tapi aku xtau la mintak keja polis bley senang camtu je.. yeke? ntah, nanti aku tanya orang yang lebih pakar.



lalala... malu saya. kalu saya jadi polis, sape buat salah dalam blog saya, saya tangkap. bley? hehe..


7 comments:

DoN said...

ckp nk buat bju kurung je... ttbe ada wat kebaya plak

DoN said...

ada ke kerang wangi cik olin oii

DoN said...

ada keinginan ke nk jd polis??
tnyla org dsini...

Tirana said...

Amboi panjangnya tajuk entri..hehehe.. minat ke olin nak jadi polis? Kalau Olin jadi polis, kak tirana kena buat baik2 dengan olin supaya tak kena tangkap kalau buat salah..hehehe

olin said...

don,
ada kerang wangi, lauk kerang sambal. hahaha~

kak tirana,
xde la minat kak, saje je.. polis keja nya xmenentu la kak, mana tahan. silap2 raya pun xdapat cuti.. hihi..

DoN said...

yeke lauk kerang smbl bau wangi?
agak2 bau dia sewangi smbl petai x??


aku ske smbl petai!! sedap woo!!
eha apa kna mngena plak ngn smbl petai nih? huhu LARI!!! Polis!!!

olin said...

don,
???
(musykil)
bukan polis yg dtg, patut panggil doktor jiwa kot? haha~