March 26, 2016

MAKAN DURIAN - 3 KESAN KEPADA WANITA HAMIL





Bila makan durian or teringat je pasal durian kan, mesti teringat masa mengandungkan Picha. Dah hujung2 nak bersalin kot, masa tu bulan puasa. Tahu jelah bulan puasa, panas. 

Tapi yelah dah tunggu hari je nak bersalin tu, memang tak puasa lah. 
Pulak tu musim durian. 
Makan bukan 3 ulas tapi 3 biji sekali hadap. 
Itu sekali round, belum kira round ke-2, ke-3, bla bla bla.. Hahahah


Olin google2 jugak apa kesan makan durian tu untuk wanita hamil. Tapi lepas dah melantak berbiji2 lah baru googlenya tuuuu hehehh


Ada yang kata tak elok, ada yang kata okay aje. 



So, berapa BIJI durian yang wanita mengandung boleh makan sebenarnya ni??


Kalau ikut pembacaan olin dari website www.babycenter.com.my
macam ni lah penerangannya..


Adakah selamat untuk saya makan durian semasa hamil?
Ya, dalam jumlah sederhana. Ini kerana, durian mempunyai kandungan gula dan karbohidrat yang tinggi. Dua ulas durian bersaiz sederhana mengandungi 60 kalori. Durian dianggap sebagai makanan yang mempunyai glisemik tinggi, oleh itu lebih baik jika anda mengehadkan pengambilan durian semasa hamil.



2 ULAS SAHAJA okayyy! 

Tak disarankan berbiji2 macam olin buat tu. Hahah




So apa kesannya pada wanita hamil bila makan durian ni?


Berdasarkan pengalaman olin, makan berbiji2 durian time tengah sarat tu kesannya:-

1) Badan panas, emosi pun jadi panas jer. Baby akan jadi aktif semacam dalam perut, macam gelisah je. Sebab panas kot? So elok ke tu? Hihi

2) Rasa nak minum air banyak, penat pergi toilet. Badan rasa dehydrated. Bibir kering.

3) Tak tahu lah if durian penyebabnya, air ketuban jadi sikit. Kalau nak tahu, Picha nyaris lemas, keluar dah biru. Pengalaman bersalin Picha memang lain sangat dari pengalaman bersalin Konin. Huhu..



Takpelah, dah namanya pengalaman kan, mesti lah ada yang pahit, tapi ada jugak yang manisnya, semanis durian tu kan ehh heheh. 



Bila nurse bagi baby kat kita masa tu, 
rasa sakit ke, 
rasa PANAS DURIAN tu ke - hilang on the spot! Heheh



Satu lagi info penting - wanita hamil yang ada masalah Kencing Manis or Diabetes, 
durian memang is a No-No lahhh. 

Sebab apa?

Durian mempunyai kandungan gula yang tinggi 
(Durian pun nak mengandung jugak - mengandung gula. Ahaks!)
So bahaya tauuu



Sebut pasal Kencing Manis/Diabetes tu, 
tahu ke tahu yang Mineral Coffee boleh kurangkan tahap gula uols?

Malah, wanita hamil dan menyusukan anak pun, 
BOLEH minum Mineral Coffee!




Boleh refer SINI ya kalau nak tahu keunikan Mineral Coffee tu ^_^


Salam sayang... Olin
+60133907218



No comments: