May 26, 2009

ketupat cinta?


buku nih aku tengah layan skrg. tapi xabeh lagi. first impression aku tentang buku nih, mesti xbest sebab citer cinta. aku alergic sket novel2 cinta yg meleret2. kalu mcm aisya sofea n ada certain author novel cinta ok lah. xmeleret sgt. yg lain2 aku malas nak baca. hehe~
sambung balik. rupa2nya ketupat cinta nih bukanlah citer cinta yg meleret2, itu sebab aku baca. buku faisal tehrani aku baru baca dua je. detektif indigo n ketupat cinta. aku baru baca sket ketupat cinta, kisah pasal tukang masak istana Melaka dari zaman Parameswara sampai lah ke zaman Sultan Alauddin Riayat Syah. bape lama dia idup daa..
kisah tukang masak nih diceritakan penuh bahasa istana tapi mudah difahami (kadang2 aku bukak kamus Dewan. maklumlah, bahasa Melayu xterer mana pun. bahasa Melayu pasar je aku terer. haha). tukang masak nih bernama Tun Lepat (nama dia pun aku dah rasa sedap nak makan. lapo la pulak) selaku Gerau Jumantera Utama. function title Gerau Jumantera Utama nih adalah orang yg bertanggungjawab atas segala urusan makanan dan minuman Sultan serta permaisuri dan kerabat diraja. atau lbey senang difahami oleh orang kebanyakan macam kita nih ialah chef diraja laa.. huhu..
Tun Lepat telah difitnah meracun Sultan Alauddin Riayat Syah (gossip masa tuh. ish. zaman dolukala pun dah ada gossip). kemangkatan baginda diisytiharkan (sesuai ke perkataan nih?) kerana gering, demam panas sehingga mangkat. tapi citer tentang baginda diracun plak yg timbul. diceritakan jugak sikap2 permaisuri Sultan yg berempat itu. siapa yg sebenarnya dalang pertuduhan meracun Sultan nih aku xtau, kan aku dah kata aku xabeh baca lagi. xde thrill lah kalu bagi tahu korang awal2. dah2. nak gi lunch nih. perut dah men drum. drum? Andy!! (tiba2 jerit2 nama andy estranged. gila ke ape?)
lalalala.... malu saya~

3 comments:

j.e.j.a.r.i. said...

cuma layan ketupat daun palas..
yum yummmm

~Cinta Cukulet~ said...

best ke? nanti dah abis baca, buat ulasan lagi tau hehehe

olin said...

kak jejari,
ketupat palas goreng cicah kari kambing. perghh, len macam dia punye kaw~

cc,
orait bos. tapi lambat sket sbb aku baca 5pages sehari. hahaha... xdelah, men2 aje. nnt dah abeh baca, dgn segera aku wat ulasan ye.. *wink*


lalala... malu saya~