May 17, 2009

sori la geng..


selama aku senyap nih aku balik kampung aku kat muar, eh silap, muO. kang ada yg mkn selipor bila orang muO sendiri xmo cakap slang muO. umah kat kampung xpasang tenet, xdapat la berblogging. xdapat tekan jari menaip kat blog, tekan jari kat remote astro pun jadilah. senaman jari. hehe..

citer pasal slang. ataupun slanga. ataupun loghat. atau pape jela yg korang nk panggil (ada aku kesah? hehe..) cuti 1week nih aku tulun pakcik aku jual jam kat pasar malam. saje carik pengalaman sket. hihi. ada 1kali nih sorang mat saleh dtg our "booth" (ceh "booth" kunun. kasi gempak sket nk sebut. haha) mula2 dia tengok2 je. pakcik aku gegas suruh aku layan speaking dgn mat saleh tuh. aku jd cuak. selama nih speaking time presentation kat klas je. tiba2 nk kena speaking "segar dari ladang". gelabah datang. ayat yg kuar dari mulut aku pun, "yes sir, may i help u?" dah macam nak tulun cikgu BI angkat buku gi pejabat guru. slang english aku pn otomatik macam kt london. huargh~

mat saleh tuh pegang 1 jam sport. pahtu dia tanya ada x kaler lain. pung pang pung pang je la aku. dok translate kat pakcik aku. tiba2 aku jd paham keja translator. haha.. mungkin sebab mat saleh tuh kesian tengok aku bersusah payah, dia pun beli la jgk jam tuh walaupun xde kaler lain. jap, ke sebab aku pandai speaking? nak muntah! "hey, there's nothing wrong with my english okey!" (perasan tahap gaban. haha..)

tu la salah satu kesah aku time bniaga. byk lagi. kesah dgn mat bangla, mat indon, mat nepal, mat rempit, macam2 mat. yg beli ramai, yg byk songeh pn ramai. xkurang jugak yg belek2 jam sampai rosak pahtu xnk ngaku gegas cabut lari. rasa nk cabut aje kaki dworang. tapi tu la dunia bisnes. bak kata pakcik aku (lbey kurang la, xngat ayat sebenar), "bila xopen table, duit xdatang. bila duit xdatang, xde modal. bila xde modal, camne bisnes nk maju." so, kena la tahan perangai customer. huhu..

aku mmg niat hati nk jd bizwoman. kira tulun pakcik aku kt pasar malam ni berguna jugak la. nk deal dgn customer bkn senang beb. macam2 perangai. korang yg otak bisnes, xpun belajor bisnes, mesti korang tau kan purchasing power & customer needs, camne nk market product & macam2 lagi. xsia2 cikgu saedon ajar aku. jap, korang kenal ke cikgu saedon? alah, cikgu aku time skolah menengah dulu. dia la yg pengaruh aku amek bidang akaun nih. sama dengan la tuh dgn bisnes. terus kat U amek akaun. terus otak aku nih pikir duit je.

"memang duit bukan segala-galanya dalam dunia nih. tapi kalu xde duit, manusia bley jadi hina dina. bila ada duit, perangai cam setan pun orang tetap ngendeng mendekat."

ok x ayat atas tuh?

OK.





lalala.. malu saya~

8 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

huu betul la ayat tu..org zaman sekarang pandang harta je...:D

olin said...

cc,
tu laa, pandang harta je kn?
tp ada yg baik, pandang blog. macam kamu~

lalala..malu saya~

mosazu said...

haa nais~
sok paper final international business..purchasing power la kunun..income level..bla bla..tp sy xamik acc..xamik business..sy budak engine!(mechanical) wahahaa~
aku akan mbunuh business dlm chancellor hall esok! -ayat tgh stress..kah kah

cujen said...

aku cam kenal jek pakcik ko tu.... dia kalau bab cakap, memang power.. tapi, kadang2 dia suka ckp jek... jgn layan sangat.. hahahah...

weh, ko minat bisnes eh?
aku ngah merancang satu biz baik nie...
ko cuti sampai bile??? boleh bincang bisnes..hihihi

aku siyes tau

cujen said...

aku cilok ayat ko terakhir ko tu.. huhuhuhu

olin said...

mosazu,
weyh kalu ye pn tensen,jgn la teruk2 sgt. g minum air byk2. kasi sejuk otak kamu. hahaha~

cujen,
pacik aku ialah abah ko. hehehe~
biz pe weyh?! (dgn tangkas aku btanya).

♥M♥U♥S♥Y♥I♥ said...

aku sokong kau.. skrg ni kalau xde duit, org nak pandang pun x sudi.

olin said...

musyi,
maceh kerana menyokong saya. ayuh kita mengkayakan diri kita dgn duit serta amalan yg baik. semoga diberkati Allah.