May 21, 2009

surat berantai.

aku bukan nak citer pasal surat yg ada rantai ke ape. tapi masa aku muda2 dulu, eh skrg pun muda lagi, silap, masa aku budak2 dulu, ada timbul citer pasal *surat berantai nih. kat bawah nih aku bagi definition surat berantai atau pun chain letter.


A typical chain letter consists of a message that attempts to induce the recipient to make a number of copies of the letter and then pass them on to as many recipients as possible. Common methods used in chain letters include emotionally manipulative stories, get-rich-quick pyramid schemes, and the exploitation of superstition to threaten the recipient with bad luck or even physical violence or death if he or she "breaks the chain" and refuses to adhere to the conditions set out in the letter. - wikipedia


dulu2 ada kes surat2 camni yg kaitan dgn agama. aku assume semua orang yg sezaman dgn aku, xsezaman dgn aku pun tahu menda nih kan. contoh surat berantai yg dah di'banned'kan bley tengok kat sini.

balik pada citer aku td. kecik2 dulu korang tahu2 jela. akal singkat sebab sekolah pun baru darjah 2. satu hari tuh aku dapat surat berantai. sehari sebelum cuti sekolah. kalu xsilap aku cuti masa tu 1minggu je. ntah cuti sebab ape aku pun xingat dah. bahasa dalam surat tuh berapi2. kalu aku xsebarkan pada 20 orang, aku akan dapat bala dalam masa 1minggu. pekejadah. tapi masa tuh aku budak2, mana la tahu. umah aku dulu jauh dari kedai fotostat. oleh sebab aku takut dapat bala, aku tulis surat tuh banyak2. tulisan dahla buruk, tahu2 jelah tulisan budak umo 8tahun. tapi time tuh dah bley tulis nombor cantik2. nombor kan kaitan dgn duit. siut. bukan mata duitan ye. sambung balik, mengarut2 plak. 3hari lepas dapat surat, aku baru dapat salin 4copies. camne aku nak salin sampai 20copies? dalam masa 1minggu plak tuh? musykil, aku dah pasrah. terus kuar umah sambung blajo men beskal roda 3.

habis masa 1minggu expired date bala & malapetaka yg diwar-warkan dalam surat berantai tuh aku cuma dapat 7-8copies in total. aku dah siap sedia dgn bala & malapetaka mendatang. kecik2 dah ada sikap berwaspada. siut. itu belum lagi prinsip bersih, cekap dan amanah (terpengaruh citer polis2 kat TV).





1hari lepas seminggu expired date bala, aku dapat bala betul2. bukan sebab aku xsebarkan surat berantai tuh (yg sebenarnya xmampu nk salin), tapi sebab aku rajin sangat salin surat berantai sampai lupa keja sekolah cikgu bagi sebelum cuti sekolah. hampeh.dot.com.

saranan aku : jangan la korang percaya dgn surat berantai nih. wat nyusahkan pale hotak je. nyusahkan tangan aku menyalin. kalu zaman skrg, wat nyusah korang g fotostat, bazir duit je. jangan ikut jejak langkah aku sebab dulu aku jahil. zaman skrg dah macam2 bentuk surat berantai. email lah, sms lah, macam2 lah. malas nak layan. kalu bentuk2 elektronik nih, delete je. sudah.


lalala... malu saya nak citer zaman dolu~

5 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

bersih cekap dan amanah..wakakaka..kelakar la kamu nih :D

13may said...

sekrg dah ada mcm mcm rantai :D

olin said...

cc,
saya mmg klaka. uhuk. tersedak. sape ngutuk aku nih?!

13may,
rantai emas, rantai kunci, rantai bling2, dll.. hehe..

mosazu said...

hahaha..rajin ko salin.. :P

olin said...

mosazu,
masa tuh tgh lampi dow.. hahaha~
sengal!