June 17, 2009

pujian yang ikhlas datang dari hati yang tulus murni.


scene satu
-bab pakwe makwe-

"pakwe nak tegur aweknya. tapi aweknya memang jenis xmakan saman. of coz la, sebab aweknya makan nasi. tapi pakwe memang bijak. puji aweknya sket, dan lepas tuh baru tegur dengan baik. baru awek dia dengar kata. walaupun aweknya ego, pada mulanya xnak dengar teguran, but in the end awek tu akan tahu betapa benarnya teguran pakwenya." mafia gergasi bercerita.

"ohhh.. macam tu ye?" kanak2 ribena bertanya.

"ye, benar." jawab si mafia gergasi.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


scene dua
-bab membebel bukan tahap xtentu hala-

semua orang, sama ada sedar atau x, pernah dipuji. xkira lah sama ada pujian tuh ikhlas atau pun x. ada orang suka kalu kena puji. ada jugak yang xsuka, alasannya, puji tu ada makna, puji xikhlas atau puji membodek. xkesah lah. asalkan kita tahu tujuan kita memuji orang. ikhlaskan diri kita bila memuji. kalu orang tu cantik betul, katakan saje dia cantik. kalu orang tu pandai, katakan saje dia pandai. kalu orang tu baik hati, katakan saje dia baik hati. jangan simpan dalam hati bila orang kutuk kita. tapi kalu orang puji kita, ucap alhamdulillah dan terima kasih kat orang tuh. semoga apa yg dipuji, jadi kenyataan.


-end-

6 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

semua org suka dipuji..tapi jgn sampai membawa kepada riak sudah la...hehe

olin said...

cc,
betul2.. pulang balik pujian tu kat pencipta-Nya..

queensyams said...

like ur writing style..jemput dtg my blog..kalau sudi follow ok!

olin said...

queensyams,
thanx k, sekarang jugak olin follow! hehe~

DoN said...

nk follow bley???
hik hik hik..
ske mnyampuk....

olin said...

don,
bukan mr.don dah follow olin ke?heheheh~